Hovory s eGobanem

Na následujících řádkách vám přinášíme rozhovor s novou mistryní Evropy žen, Klárou Žaloudkovou.

Jak ses cítila, když jsi dosáhla tohoto velkého úspěchu?
Bezprostředně poté jsem pocítila obrovskou úlevu. Do turnaje jsem totiž nastupovala jako favoritka, a proto jsem cítila velikou zodpovědnost. Euforie se mne zmocnila, až když jsem přijela na soustředění do Poličky a konečně to mohla pořádně oslavit.

Jak vlastně vypadá taková goistická oslava?
To snad každý ví! První den se slavilo spontánně. Poslední večer pak byla oficiální oslava, uspořádaná panem předsedou Kovaříkem, se šampaňským a dortem s rachejtlí. To mě velice potěšilo, nečekala jsem to. Jen mě trochu mrzelo, že na tuto oslavu nebyli pozváni všichni. Teď už budu slavit jen v klidu v rodinném kruhu.

Vraťme se k samotnému turnaji. Zmínila ses, že jsi byla jeho favoritem…
Řekla bych, že favoritem jsem vlastně byla pouze v očích českých goistů. Papírově nejsilnější ve skutečnosti byla Angličanka Bexfieldová (2D), která však překvapivě klopýtla již v prvním kole s Ingrid de Dancker z Belgie (3k). Také jsem měla trochu štěstí, že organizátoři podcenili propagaci akce a z těch úplně nejsilnějších se přihlásila pouze Světlana Šikšina z Ruska (1P), která však nakonec nedorazila.

Jde o tvůj první veliký úspěch, nebo jsi nějaký zaznamenala již dříve?
Můj první goistický úspěch byl, když jsme se se Zbyňkem Dachem v roce 2004 stali mistry Evropy v pair go. Tenkrát to ovšem bylo v mnohem větší konkurenci.

Nemáš strach, že ti teď sláva příliš stoupne do hlavy?
Sláva? To mě ani nenapadlo. Žádnou slávu totiž nepociťuji. Go u nás hraje tak málo lidí, že se jím ani proslavit nedá.

Všiml jsem si, že jsi v poslední době hodně zesílila. Čím to?
Hodně jím (smích). Ne, vážně. Go mně začalo bavit. Dříve jsem na turnaje jezdila pouze kvůli přátelům a zábavě. Teď už se těším i na samotné partie. Dost mě nakoplo, když jsem se zúčastnila MS studentů v Tokiu, kde jsem dokonce i porazila jednoho 4D z Argentiny. Hned poté přišel turnaj Toyota Tour v Paříži, kde jsem získala šest bodů ze šesti partií.

Znamená to snad, že jsi začalo go i studovat?
Před nedávnem jsem byla kontaktována Radkem Nechanickým. Zaujaly ho mé partie, které jsem sehrála na turnaji v Bledu a navrhl, že mi bude dělat komentáře. Stále se také snažím přinutit se k samostudiu, ale vždycky mi do toho něco vleze. Škola, internet, oslavy a tak.

Jak jsi vlastně začala hrát go?

Celý rozhovor

Vložil: | 01.09.2006 | Kategorie: Blog

Komentář(e): 3

#1 Vložil: janp | (01.09.2006, 12:34 )

pěkný článek :)). Jen tak dál Klážo

#2 Vložil: gkg | (01.09.2006, 13:41 )

Klara je skvelaaaa 😀
gl s 3D!

a diky Kubovi za rozhovor!

#3 Vložil: janisska | (04.09.2006, 17:49 )

moz hezký, klára je fakt skvělá, takhle se zlepšit za poslední dobu, držím palce i nadále.) pojede teď na nějaký mistrovství světa žen, nebo něco podobnýho?

jinak rozhovor se vždycky velmi vděčně čte, doufám, že časem třeba budou přibývat další.)
a gratuluji novému redaktorovi k úspěšným počátkům.)